Lubisz wypiekać? Wypróbuj fajne formy do pieczenia

Posted on 19/08/2022 7:53am

O standardzie warsztatu stanowi liczba małych, liczonych w setkach narzędzi. Podobnie rzecz wygląda w kuchni. Miejsce produkcji i serwowania domowych posiłków to nie tylko maszyny pokroju kuchenek gazowych czy zmywarek. Do piekarnikowego „majsterkowania” szczególnie przydają się też małe formy silikonowe do pieczenia. Kucharze „od święta” zadowolą się papierkowymi foremkami, pod jednorazowe wypieki.


ciasta
Author: Frank Fox
Source: http://www.flickr.com
Wydatek to tutaj groszowa sprawa - „papierowe” foremki posłużą jednie na jedno pieczenie. Oczywiście opinie „foremkarzy” były, są i będą różne. Niepodważalna jest za to żywotność i odporność foremek na babeczki czy ciasta dużego kalibru. Producenci gwarantują odporność sztucznych form na wysokie temperatury piekarnika (powyżej 200 stopni). Foremki silikonowe bez trudu się zmywa, są też niedrogie.


Forma silikonowa z wgłębieniami na paręnaście babeczek to koszt kilkudziesięciu złotych, zwykle w przedziale 30-60 zł. Ciekawa oferta dla miłośników wypieków - Pojedyncze formy dostępne są zarówno w rozmiarach małych babeczek (w komplecie) lub pod większe ciasta. W drugim przypadku formy silikonowe przypominają miskę na zupę. To wyjątkowa alternatywa na używane do tej pory ciężkie stalowe, trudno zmywalne blachy. Dają duże pole manewru jeśli chodzi o wygląd ciastek.


Mogą przyjmować dowolne kształty: kwadratów, choinek, gwiazdek. Faktycznym i powtarzanym naokoło jedynym minusem silikonowych i papierowych podstawek pod ciastka okazuje się ich niestabilność. Wymieszana „zaprawa” pod babeczkę, wlana wcześniej do foremki, jest trudna do ustawienia i regulowania. Należy to zrobić powolnym, płynnym ruchem, aby forma nie odgięła się, a zawartość foremki mogła się spokojnie piec.


chleb
Author: Edsel Little
Source: http://www.flickr.com
Posiadając na stanie keksówkę lub brytfannę mamy sposobność upieczenia domowego bochenka chleba. Skutecznie przygotowany pozwoli cieszyć się niepowtarzalnym smakiem. Aby całe przedsięwzięcie z chlebem zakończyło się przyjemnym efektem, kluczowe są sprawdzone formy do chleba. Zakwas chlebowy potrafi różnie reagować na źle przygotowane formy. Jeszcze przed posypką i zalaniem zakwasem keksówki zaleca się wysmarowanie jej olejem i zawinięcie w papier. Odczujemy to później, a w dodatku ułatwi nam to zmywanie formy.

Zaciekawił Cię ten post? Zatem wejdź na naszą nową witrynę - tam można zobaczyć tam różne fakty, które dla Ciebie przygotowaliśmy.


Tags: ciasta, formy