Obecnie coraz więcej mówi się o zdrowym jedzeniu i o produktach, które należy spożywać w dużych ilościach

Posted on 02/04/2022 7:30am

Polacy mają dość sporą skłonność do spożywania mięs. Wynika to częściowo z naszej tradycji i z położenia geograficznego, w którym żyjemy. Musimy mieć więcej tłuszczów, ponieważ zdarzają się u nas ostre zimy.


Pomimo tego iż dieta śródziemnomorska jest niezwykle zdrowa, to aż tak bardzo nie sprawdza się w Polsce.


oświetlenia
Source: flickr.com




pszczoła spijająca nektar z kwiatu
Author: Alexandru Panoiu
Source: http://www.flickr.com


trening


Zostało udowodnione badaniami, że w zimnym klimacie osoby potrzebują więcej tłuszczów zwierzęcych, aby należycie funkcjonować. Jednak, nie zawsze musi być to wszakże kurczak.

Ta solidna oferta, którą przygotowaliśmy dla miłośników omawianej kwestii, zawiera zbliżone informacje na to ciekawe zagadnienie - sprawdź tutaj.

Przywykliśmy do nich, gdyż jest to stosunkowo tanie mięso i powszechnie dostępne w niejednym sklepie. Dobrze byłoby jednak podumać o zdrowszym zamienniku. Najlepszym pomysłem są ryby. Ich jedzenie zaleca się szkrabom, ponieważ kwasy omega 3 korzystnie wpływają na rozwój mózgu. Najlepsze będą więc: śledź albo makrela. To świetna informacja, ponieważ wszelkie te gatunki można spotkać w Bałtyku. Trzeba jednak przypomnieć o tym, że istnieją takie gatunki ryb, których należy unikać. Bywają to zazwyczaj ryby hodowane w wielkich zbiornikach w Azji. Niedawno zdemaskowano w jak fatalnych warunkach w Wietnamie trzyma się i rozmnaża się chociażby pangę. Trzeba jej zatem unikać. Jednak nie powinno mieć to wpływu na nasze całościowe jedzenie ryb.


Co najmniej dwa razy w tygodniu muszą pojawiać się one na naszym stole. Na obiad czy na kolację, z patelni lub wędzone - nie ma to większego znaczenia. Po prostu należy pokochać ryby i spożywać je regularnie, ponieważ są niezwykle zdrowe.

Tags: dom, gatunki, ko, życie